Op mod 50 millioner seere i den arabiske verden vil torsdag aften få bekræftet, hvad Muhammed-tegningerne gav dem en fornemmelse af; At Danmark er et racistisk land som ønsker sine muslimske borgere hvor peberet gror.

 

Dokumentarfilm i primetime dømmer Danmark som racistisk. Ekspert forudser stor effekt på Danmarks image i mellemøsten og udtrykker bekymring for Danmarks interesser i udlandet.

 

 Midt i primetime torsdag aften viser den arabiske verdens mest populære nyhedskanal, Al Jazeera , en egenproduceret dokumentarfilm om racisme i Danmark. Det skriver den arabisksprogede danske netavis akhbar.dk.

   

”Brutal film”

  

Demonstrationer med plakater med teksten ”Danmark for danskerne” og ”luk grænserne” forklarer blandt andre Jørn ”Jønke” Nielsen bandekrigen som dårlig integration, mens indvandrerbander og afviste asylansøger taler om diskrimination fra politiet og anklager myndighederne for at føre en racistisk politik. Igennem de 50 minutter filmen varer sættes højredrejningen i Danmark under luppen.

Under titlen ” Konfrontation i København” og til billeder af gadekampe, politiaktioner og

  

Ekspert i arabiske medier og professor på Center for den nye Islamiske Offentlighed ved Københavns Universitet, Jakob Skovgaard-Petersen, har set filmens teaser og frygter, at selve filmen vil være benzin på et ulmende bål.

 ”Den ser meget brutal ud, og jeg frygter, at den vil tegne et ensidigt billede af Danmark i mellemøsten”, siger han og udtrykker stor bekymring for at visningen på netop Al Jazeera vil have stor effekt og dermed ende som et redskab i hænderne på de kræfter, der ønsker at skade Danmark.

 Dansker står bag filmen

 Manden bag filmen er den dansk-palæstinensiske instruktør Awad Joumaa, som i et interview med netavisen akhbar.dk siger, at filmen vil overraske seere og gøre klart, hvor galt det står til i Danmark. Med filmen håber han på at vække en debat omkring højrefløjens indflydelse i Danmark.

 

 

”De arabiske seere har et alt for positivt billede af Danmark. Jeg vil fortælle dem, at der er en udbredt racisme i Danmark og at megen af lovgivningen er diskriminerende”, siger han.

 

Vil redde Danmark

 Awad Joumaa afviser, at han med filmen ønsker at skade Danmark. Han mener, at racismen i Danmark er et alvorligt problem, som det er tilladt at påpege journalistisk.

 ”Jeg er dansker og har lavet denne film for at hjælpe Danmark med at anerkende de problemstillinger, der er med indvandrerfjendtlighed og hetz mod muslimer. Danske politikere må anerkende dette problem og gøre noget for at løse det. Jeg ser mere filmen som en form for selvkritik og et forsøg på at redde Danmark”, siger filmens instruktør og lægger ikke skjul på, at han mener højrefløjen har kidnappet Danmark og domineret den offentlige debat. I filmen udtaler også danske oppositions folketingspolitikere sig om forholdene i Danmark.

 

 Han kritiserer også de danske medier for deres rolle i stigmatiseringen af udlændinge og anklager dem for at bære en del af skylden for det fortegnede billede af muslimer og indvandrere som eksister i Danmark. Samtidig afviser han at gøre det samme med en film, der kun fortæller de negative historier om Danmark.

 ”Al jazeera har vist mange positive historier om Danmark i år, blandt andet forskellige indslag om succesrige dansk-arabere. Så jeg mener ikke, at vi kun viser det dårlig billede af Danmark. Med denne film prøver jeg bare at fortælle mit indtryk af og mine oplevelser i Danmark”, siger han og opfordrer danske journalister og politikere til at se filmen, før de dømmer ham.

 Filmen vil blive genudsendt to gange henover weekenden.